Thursday, March 31, 2011

sayang,i love u!ehem,ehem!cun ark tajuk entri kali nie...aku xpernah lagi la nak semakkan entri aku pasal cinta,,tp kali nie aku tertarik dengan satu entri hamba Allah nie..mmg best laa..terkesan serba sedikit dalam hati aku nie..dan aku rasa teringin sangat nak kongsi dalam entri aku..Di suatu sudut pantai, kelihatan cahaya matahari semakin menghilang, warna kelihatan kemerah-merahan… kelihatan kelibat dua kekasih hati sedang duduk berdua.. barangkali baru berkahwin.. duduk menatapi matahari yang semakin terbenam di ufuk barat.. romantik la brader.. kan omputeh ajar kita camtu.. bawa kekasih hati duduk di tepi pantai, tengok matahari terbenam..

Sedang asyik mereka diulik mimpi2 indah berdua di tepi pantai, tiba-tiba si perempuan yang bernama Minah bertanya kepada balaks suami yang bernama Mat sentul.. ‘abangku sayang, hari ini abang xcakap lagi I Love You kat ayang, dah xsayang la tu, kan3? baru kahwin 2 3 hari da xcakap dah..” Mat sentul pun jawab ‘eh tadi abang da cakap, xdengar eh? Hahahaha (gelak terbahak-bahak)’

Minah pun buat muka sedih sambil berkata ‘tipu la abang ni, xmau kawan la’… Mat Sentul pun cuba memujuk Minah… dengan kata-kata romantik yang tidak dapat digambarkan kerana penulis mungkin x romantik.. (wahahaha)

Tiba-tiba kedengaran suatu suara memanggil dari arah berdekatan..

Minah: Eh abang xnak pergi solat? Dah azan tu..

Sentul: err, relak dulu tunggu matahari terbenam dulu, nanti kita solat la.. baru azan kan..

Minah: jadi abang xnak pergi solat berjemaah la..

Sentul: alar solat jemaah kan fardhu kifayah, orang lain buat kita xpayah la..

Minah: wow! Berani abang cakap camtu kan.. ayah minah cakap, solat berjemaah sangat dituntut, bila seseorang lelaki terdengar azan tapi x hadirkan diri maka solatnya x sempurna.. lagi satu..

azan ni adalah satu dakwah yang sempurna, iaitu mengajak lelaki sejati datang ke rumah Allah untuk solat berjemaah.. masa Nabi SAW terima perintah solat, nabi telah memanggil semua ahli syura bermesyuarat.. bagaimana nak seru umat Islam lelaki datang solat.. dan setelah bermesyuarat dua kali lebih kurang, banyak cadangan yang diberikan sahabat, ada seorang sahabat nabi SAW telah mencadangkan untuk azan.. Nabi Saw pun telah terima cadangan tersebut..

(Mat Sentul mendengar sambil meleleh air liur)

dan tugas telah diberikan kepada bilal ra.. sampai hari ini pun ada sesetengah orang memanggil tukang azan sebagai bilal.. di zaman sahabat semua orang Islam lelaki akan solat berjemaah bila azan dilaungkan.. xda seorang pun akan tertinggal.. di zaman sahabat, masjid nabawi xda lampu, mentol dan sebagainya.. diriwayatkan ketika subuh dan isyak akan ada orang munafik menyelinap balik rumah… dan ada satu hadis lebih kurang mafhumnya, ‘solat subuh dan isyak amat sukar bagi orang2 munafik’

tengok! Zaman sahabat orang x pergi solat berjemaah dipanggil munafik.. hari ni bila orang x pergi solat jemaah dijawab ‘er solat jemaah kan fardhu kifayah,’

(Mat sentul telan air liur kerana terasa)

Hari ini orang Islam x takut pada Allah dan susah nak taat perintah Allah sebagaimana yang ditunjuk oleh junjungan nabi SAW… tahu x sebab apa? Sebab orang Islam kurang cakap ‘I Love You Allah’..

Sebagaimana ayang seorang manusia pun nak selalu dengar orang tersayang cakap ‘I Love You' kat ayang.. Ini kan Allah yang berhak dicintai, yang berhak disembahi, yang Maha Suci.. Yang Maha Mulia… yang menciptakan 7 petala langit dan 7 petala bumi dan segala yang ada diantaranya adalah dalam kekuasaan Allah.. Jika dikumpulkan semua makhluk Allah dan semua yang dalam isi dunia ni untuk gugurkan sehelai daun, tapi jika Allah x izinkan, maka komfem xkan gugur.. Hari ini dalam satu hari berapa kali kita sebut2 kebesaran Allah? Jika dibanding dengan cerita2 mengumpat kawan, isu dunia… berapa lama kita sebut kebesaran Allah?

Sudahlah, malas ayang nak hurai panjang2, pergi cepat solat jemaah, ayang nak balik solat kat rumah… zzzzz.......

da abeh baca?
so apa korang rasa bila baca...aku copy bukan nak cari fallacy dalam entri beliau,tp apa yang beliau cuba utarakan adalah satu tazkirah buat kita semua...satu lagi,kita cubalah terima nasihat yang diberikan oleh sesiapa sahaja walaupun orang tue cakap je tp xbuat..apa yang penting nasihat dia dan bukan sikap dia..
setakat ini dulu..bawak-bawakla termenung dan selamat meng-apply!teet..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter